Amerikaanse rode rivierkreeft (Procambarus clarkii)

Beschrijving

Deze rivierkreeften zijn afkomstig uit de Noord-Amerikaanse staat Louisiana. Ze komen tegenwoordig als exoot voor op alle continenten, met uitzondering van Australië en Antarctica. Ook in ons land weet deze soort zich in verschillende gebieden te handhaven. Rode rivierkreeften verplaatsen zich soms ook op het droge, en kunnen zich hierdoor snel verspreiden naar verschillende waterlopen. Deze soort is zeer herkenbaar. Typisch zijn de knalrode knobbels op de scharen van volwassen dieren. Deze soort haalt doorgaans een maximale lichaamslengte van 12 cm. Er werden echter al grotere exemplaren waargenomen. De soort zou verward kunnen worden met Procambarus zonangulus, een nauw verwante rivierkreeft. Bij deze rivierkreeft ontbreken echter de rode punten op de scharen en bevindt zich een grote, donkere vlek op het staartgedeelte. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen van Procambarus zonangulus in ons land, hoewel de soort soms wel gekweekt wordt in ons land. In Nederland komt de soort wel in de natuur voor.

 

Geslachtsonderscheid

De geslachten zijn gemakkelijk te onderscheiden. Bij volwassen mannetjes zijn de scharen duidelijk groter dan bij de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben daarentegen een breder achterlijf dan de mannetjes. Aan de buikzijde zijn bij de mannetjes duidelijk de gonopoden te zien. Dit zijn pootjes die aangepast zijn om tijdens de paring een zaadpakket over te dragen naar het vrouwtje. Een geoefend oog kan ook de geslachtsopeningen vinden. Bij een mannetje zitten deze aan de basis van de achterste looppoten. Bij vrouwtjes bevindt de geslachtsopening zich aan het derde paar looppoten. Verder kan je bij vrouwelijke dieren duidelijk de Annulus ventralis zien. Dit is een orgaan waarin het dier zaad opslaat na de paring. Dit orgaan treffen we niet aan bij Europese rivierkreeften.

Wetgeving

Deze rivierkreeft is onderhevig aan de Europese verordening Invasieve exoten. Bezit, handel, transport, teelt en uitzetten van deze soort in de natuur is bijgevolg verboden.