Gevlekte rivierkreeft (Faxonius limosus)

Beschrijving

De Noord-Amerikaanse gevlekte rivierkreeft werd reeds in Europa geïntroduceerd aan het einde van de 19de eeuw. Het is de succesvolste rivierkreeft in België. In Vlaanderen is dit de meest voorkomende rivierkreeft, en we kunnen ze er in bijna elke waterloop terugvinden. Deze dieren kunnen tot 12 cm groot worden. Ze zijn vooral herkenbaar aan de oranje schaaruiteinden die omringd zijn met een zwarte band. Typisch zijn ook de stekels op de zijkanten van de kop en de wijnrode tekening op de bovenkant van het achterlijf.

   

Geslachtsonderscheid

De geslachten zijn gemakkelijk te onderscheiden. Bij volwassen mannetjes zijn de scharen duidelijk groter dan bij de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben daarentegen een breder achterlijf dan de mannetjes. Aan de buikzijde zijn bij de mannetjes duidelijk de gonopoden te zien. Dit zijn pootjes die aangepast zijn om tijdens de paring een zaadpakket over te dragen naar het vrouwtje. Een geoefend oog kan ook de geslachtsopeningen vinden. Bij een mannetje zitten deze aan de basis van de achterste looppoten. Bij vrouwtjes bevindt de geslachtsopening zich aan het derde paar looppoten. Verder kan je bij vrouwelijke dieren duidelijk de Annulus ventralis zien. Dit is een orgaan waarin het dier zaad opslaat na de paring. Dit orgaan treffen we niet aan bij Europese rivierkreeften.

Wetgeving

Deze rivierkreeft is onderhevig aan de Europese verordening Invasieve exoten. Bezit, handel, transport, teelt en uitzetten van deze soort in de natuur is bijgevolg verboden.