Verspreiding

Rivierkreeften in de wereld

Rivierkreeften kunnen op elk continent worden gevonden behalve op Antarctica en Afrika. Op Antarctica werden er echter wel fossielen van rivierkreeften opgegraven en Afrika telt tegenwoordig grote populaties van uitgezette Noord-Amerikaanse rivierkreeften zoals Procambarus clarkii.
Wereldwijd zijn er meer dan 400 soorten rivierkreeften die in drie grote groepen kunnen worden onderverdeeld.
De twee grote hot-spots aan soortendiversiteit zijn Noord-Amerika met meer dan 350 soorten en Australië, Nieuw Zeeland en bepaalde eilanden van de Indonesische archipel met een honderdtal soorten waarvan er nog een deel niet beschreven zijn door de wetenschap. In Europa komen slechts een vijftal soorten voor. Over de indeling van bepaalde Europese rivierkreeften zoals het "Austropotamobius pallipes soortencomplex" heerst zoveel discussie dat hun taxonomie regelmatig herbekeken wordt.

In Noord Amerika kan men verschillende grote geslachten van rivierkreeften aantreffen. De bekendste zijn Cambarus, Procambarus en Orconectes. In Europa vindt men vertegenwoordigers van de geslachten Astacus en Austropotamobius. In de Australische regio zijn onder andere de geslachten Cherax en Euastacus goed vertegenwoordigd.
In Japan vindt men de inheemse Cambaroïdes japonicus en in Madagascar leven kreeften van het genus Astacoïdes.

 

Een kleurrijke Cherax boesemani uit Papoea-Nieuw-Guinea.                 Procambarus dupratzi, een Noord-Amerikaanse rivierkreeft.