Naamloos document

Soorten rivierkreeften in België

In België komt van nature slechts één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft (Astacus astacus). In Vlaanderen is deze soort volledig verdwenen. Tegenwoordig treffen we enkel in Wallonië nog Europese rivierkreeften aan, maar ook daar zijn ze zeldzaam.

Voor zover we weten, komen er naast de inheemse rivierkreeft ook vier soorten exotische rivierkreeften voor in ons land. Eén van deze soorten is de Turkse rivierkreeft (Astacus leptodactylus). Deze rivierkreeft komt oorspronkelijk uit het oosten van Europa. Deze soort werd geïntroduceerd in België, en je kan ze op verschillende plaatsen in ons land aantreffen. Naast de Turkse rivierkreeft komen er nog een aantal soorten Amerikaanse rivierkreeften voor in onze contreien. De bekendste is ongetwijfeld de rode rivierkreeft (Procambarus clarkii). De meest voorkomende rivierkreeft in Vlaanderen is echter de gevlekte rivierkreeft (Faxonius limosus). In het Waalse landgedeelte komt ook de Californische signaalkreeft in overvloed voor.

Voor meer informatie kan je klikken op onderstaande links:

 

 

Highlights

Wereldwijd nieuws ontvangen over rivierkreeften? Schrijf je nu gratis in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief van de IAA!
www.astacology.org

Word lid van de International Association of Astacology! Meer weten? Neem een kijkje op www.astacology.org.

    

Meld het ons! Maak snel een GRATIS account aan en plaats je waarneming op ons online meldpunt. Zo help je ons de verspreiding van verschillende soorten rivierkreeften in kaart te brengen.

      

Gebruikerslogin